sobota 19. júla 2008

Windows XP Service Pack 3 do detailov

Tento prieskum bol pod záštitou Net Applications. Prieskum tiež hovorí o tom, že najväčším konkurentom Windows XP nie je Linux, ako by mnohí predpokladali, ale Microsoft Windows Vista, ktorá začína dýchať na chrbát desiatim percentám trhu.

Aj keď sa stále viac a viac objavuje ako vo firmách, tak aj na domácich PC Windows Vista, staré XP je jej najväčším súperom aj naďalej.

Windows XP je historicky najlepším produktom od Microsoft-u, preto sa s ním nebudeme lúčiť tak, ako napríklad s Windows-om 98, kde boli užívatelia nútený prejsť na novšie verzie „okien“ z dôvodu bezpečnosti. Microsoft totiž vydá Service Pack 3. Teraz sa poďme pozrieť, čo všetko nám tento, v poradí už tretí balíček opráv, prinesie.

Ako sa hovorí, do tretice všetko najlepšie, tak aj tento balíček bude tretím a zároveň posledným pre Windows XP. Zo začiatku mal byť Service Pack 3 len zhrnutím kritických aktualizácii software. Postupom času sa však začali pridávať aj nové funkcie. Tie si teraz poďme spoločne odhaliť.

Service pack 3 obsahuje celkovo 1 073 záplat, z toho je 114 zameraných na bezpečnosť. Ostatných 959 aktualizácii sa stará o spoľahlivosť, lepšiu prácu s ovládačmi v jadre, úpravu samotného jadra a podobne. Vďaka tomu sa napríklad dočkáme aj menej "modrých obrazoviek smrti" (Blue Screen of Death - BSOD), či náhodných pádov. Nájdu sa tiež Hotfixy, vytvorené na požiadanie.

SP3 bude dostupný pre všetky x86 verzie Windows-u. Teda pre Embedded, Fundamentals, Start, Professional, Media Center a Home Edition. Prekvapivé však je, že zatiaľ nie sú žiadne zmienky o SP3 pre Windows XP x64 Edition. Dúfajme, že s SP3 sa na túto verziu nezabudlo.

Nový SP3 však nie je len veľká záplata. Prináša totiž aj mnoho vylepšení. Avšak (našťastie) sa nedočkáme inovácií akými sú Aero alebo DirectX10. Aj keď je to z technologického hľadiska možné. Microsoft však až taký inovatívny zas nie je. Nebuďte však príliš sklamaní. Novinky stoja za to.

- Nový model aktivácie systému
- Network Access Protection
- Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module
- Detekcia black hole routerov

Poďme sa na jednotlivé zlepšenia pozrieť poporiadku.

Nový model aktivácie systému
Jedná sa o jednu z dosť sporných zmien. Pri inštalácii totiž nebude potrebné zadávať produktový kľúč. Ten sa zadá až po inštalácii a až pred tým, ako budete aktivovať svoj produkt telefonicky, či cez internet. Je však potrebné dodržať dobu 30 dní. Po jej prekročení nebude možne s operačným systémom pracovať. Takýto systém aktivácie je však možné aj zneužiť.

Network Access Protection
Názov tejto zmeny hovorí za seba. Voľne preložené ako Ochrana sieťového prístupu. Tento systém slúži na detekciu prístupu do siete (väčšinou podnikovej, či domácej). Sieťové servery (s nainštalovaným Windows Server 2003, respektíve 2008) dokážu preveriť, či je počítač ten správny a či je dostatočne zabezpečený (antivírus, firewall atď.). Vďaka tomuto riešeniu bude možné chrániť ako firemné siete, tak aj tie lokálne (domáce). Potencionálne nebezpečným PC bude možné prístup k sieti odoprieť. Network Access Protection je veľmi priaznivé zlepšenie vyvinuté pôvodne pre Windows Vista.

Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module (KMCM)
KMCM obsahuje šifrovacie algoritmy v jednom module. K nemu pristupujú ovládače cez jadro operačného systému. Tento modul ponúka bezpečnosť na novej úrovni. Administrátori a programátori teraz budú môcť použiť druhú vrstvu nad už spomínanou Network Access Protection. Tá však bude šifrovaná. Je možné nastaviť pravidlá pre šifrovacie algoritmy a overovanie vo vnútri siete. Modul všade pristupuje cez jadro.

Detekcia black hole routerov
Black hole router je sieťovú prvok, ktorý namiesto zosilnenia a usmernenia paketov robí úplný opak. Teda ich pohlcuje a zdrojovému počítaču neposiela ani platnú odozvu- ICMP (Internet Control Message Protocol). Vďaka tejto novej technológii bude možné chrániť sa pred zlými súčasťami siete, tým priamo zvýšiť jej rýchlosť.


Kedy sa však dočkáme všetkých vylepšení vo finálnej forme? Tak to je zatiaľ iba vo hviezdach. Prvé testovacie verzie by sa mali objaviť v prvom polroku 2008. Samozrejme Service Pack 3 nemá takú veľkú prioritu ako SP1 pre Vistu či Windows Server 2008. Pravdepodobné je aj to, že Microsoft úmyselne predlžuje vydanie SP3, aby sa zvýšil predaj Visty.

Žiadne komentáre: